mandag den 19. marts 2012

Mejeriprodukter





Yoghurt

Dette forsøg var det eneste der mislykkedes, hvilket nok skyldes den manglende varmekasse. Istedet satte jeg nemlig skålen med den  41 grader varme mælk på radiatoren, men resultatet blev nærmere sur mælk som delte sig lidt :(



Tykmælk 

Istedet ville jeg nu prøve at lave tykmælk som også skulle stå varmt. Derfor valgte jeg at pakke bøtten ind med det varme mælk ind i avispapir og uldtæppe, og derefter på radiatoren.


Sådan blev resultatet :)




Creme fraise

Mit forsøg med at lave creme fraise gik dog meget bedre :)




Resultatet var ikke til at tage fejl af... det var den bedste creme fraise jeg og min mand kan huske vi har smagt! - Muligvis fordi den var lavet på fløde, men så utrolig cremet og lækker havde vi ikke regnet med at den blev. Vi havde den faktisk rester af den med ud på vores båldag hvor vi lavede suppe...uhmmm.


Smøreost

Den store succes med flødeosten på studiedagen skulle gentages hjemme i køkkenet... - det er en utrolig nem opskrift som man kan variere i det uendelige. Jeg tror at man med fordel skal vælge den fedeste kærnemælk, samt nogle søde ingredienser som f.eks. finthakket snakpeper sammen med andre kryderurter eller løg.





Jernalderkiks

Disse har også været et hit! - De er nemme og hurtige at lave og bage, når man først har vallen fra smøreosten - og børnene var helt pjattede med dem. Mia-Maja havde haft nogle med i skolen hvor pædagogerne i SFOen spurgte til opskriften... - de har nu fået samtlige opskrifter på bålmad og mejeriprodukter (;








tirsdag den 28. februar 2012

biotop 5 opgave

Bål og bålmad

Med udgangspunkt i den læste litteratur om friluftsliv, har jeg valgt at lave aktiviteten "bål og bålmad" nede på min biotop som er på Varnæs Hoved. Grunden til dette valg er hovedsageligt den kolde årstid, og for at kunne "holde ud" at være på biotoppen i længere tid, kræver det varme, mad og hygge.
Aktiviteten bål og bålmad kan alle mennesker få glæde af, både børn, unge og gamle. Alle kan være med i større eller mindre grad - det handler om hvad pædagogen ser som mål/delmål i denne aktivitet hvordan det tilrettelægges derefter. Denne aktivitet ser jeg som et fantastisk pædagogisk redskab til unge med problemer i alle afskygninger... Her er der mulighed for at samarbejde om maden/bålet, tage ansvar, opleve det positive i en proces som lykkes(fx madlavningen), opleve fællesskab, samværet, hyggen som bålet skaber, opleve roen omkring bålet og dermed mulighed for at åbne sanserne...

Men i denne opgave er min målgruppe børnehave/ sfo-børn, da jeg har taget mine egne med :)

Forberedelser:

Jeg sørgede for nogle dage forinden at hente noget brænde ind i bryggerset så det kunne blive godt tørt. Dertil hentede jeg et bålstativ, en gryde og en plade med stativ til på semirariet.
På selve dagen, valgte jeg at gøre maden klar, da det vil være et udemærket, men længere dagsprojekt at lave maden fra bunden med børnene på stedet.

Menu:
  • "Tøm køleskabet-suppe"(grønsager med bacon og karry)
  • Pandekager
  • Bananer med pålægschokolade

Søndag morgen vågnede vi op til et fantastisk vejr! - Vindstille og med sol fra en skyfri himmel.
Jeg fik tømt køleskabet, snittede grønsagerne og smed det op i en pose...



Derefter lavede jeg en pandekagedej og fik pakket bilen med bålgrej, brænde, ild og aviser til optænding, mad, servise og underlag til at side på - og så var vi klar og børnene glædede sig!
Undervejs ned til vandet var hoppede og sprang børnene for at bære bålstativ og underlag :)



Som det første skulle vi lige ned og se og mærke vandet - det var rigtig flot klart og meget stille.


Så fik vi slået os ned på den lille bålplads som ligger i 3. række på stranden efter sten og tangopskyld.


Som det næste skulle vi have gang i bålet...


Det gik heldigvis nemt, grundet det knas-tørre brænde, og drengene hjalp til med at finde små pinde som kunne bruges. - her fik vi en snak om at vådt træ ikke kan brænde...


Så kom bålstativet op med gryde til suppen



Imens suppen skulle simre, legede drenge med de store sten i vandkanten


Imens Nicolai og Mia-Maja nød afslapningen ved bålet i det flotte vejr


Da suppen var færdig, flyttede vi lidt på stativet, så vi kunne få startet op på de første pandekager







Til suppen havde jeg taget min hjemmelavde creime fraice med - ikke dårligt :)


Derefter hjalp Mia-Maja med at skære banenerne op og lægge pålægschokolade ned i




De kom ned i gløderne


Imens vi ventede på de sidste pandekager, genkendte drengene den "hule" som vi lagde "fælder" i, i efteråret, og som vi fandt et fodspor fra en hjort i,- og med det samme gik en leg igang omkring fordspor...

Så var det tid til pandekager, med oldes hjemmelavede blommemarmelade uhmmm :)


Efter pandekagerne gik drengene mere omkring og kom pludselig slæbende med en masse affald... Hertil fik vi en lille snak om hvad det var og hvad der hørte til i naturen og hvad der ikke gør...
Maurits var ret facineret af denne bil-kofanger...




Dertil fandt drengene også et glas, som de tog med ned til vandet - de havde nemlig fået øje på nogle "dyr" tidligere som de gerne ville fange. - Med lidt voksenhjælp fik de en tangloppe op i glasset, som Maurits godt nok gerne ville have med hjem, men han kunne godt se fornuften i at lukke den ud igen til sidst..( -Gad vide hvor længe de kan holde, hvis man havde dem i en lille bowle derhjemme eller i institutionen? -  det er jo et lille projekt i sig selv at finde ud af hvad der skal til...)


Emilius måtte låne glasset af broderen til at fylde mulingeskaller i bagefter :)


I mellemtiden blev vores bananer måske lige mere end well done, men de smagte fint


Det var slutningen på en 3-timers bål-aktivitet på stranden. Det var simpelthen mere end skønt for både børn og voksne!!! - Det gode vejr var jo selvfølgelig med til at gøre det dejligt at være der, men i et koldere vejr havde vi nok benyttet os mere af bålets varme, hvilket havde givet aktiviteten andre kvaliteter i form af hygge.  Der er hverfald ingen tvivl om at vi selv skal ha skaffet bålgrej, for denne aktivitet kan jeg varmt anbefale! - Dertil kan jeg via mine egne børn hvordan denne aktivitet er oplagt til målgruppen - der opstår en masse spontan læring omkring madlavning, dyreliv og miljø - og ikke mindst relationer. 




































tirsdag den 21. februar 2012

Ansøgning til VNT selvvalgt projekt.

Ansøgning til VNT selvvalgt projekt.

Jeg har valgt at arbejde med akrylmaling, spraymaling, stencils og andre ting som giver fede effekter på lærred eller andre materialer. Min inspiration kom af besøget hos Alf, og på dette felt kunne jeg godt tænke mig at blive dygtigere.

Fremgangsmåde:

Jeg har reserveret nogle bøger på biblioteket, for at få lære om nogle grundlæggende fremgangsmåder. Dertil vil jeg søge masser af inspiration på nettet både til ideer og motiver.

Jeg vil også prøve at lave min egen personlige stencil ved at bruge et billede og lære om processen i det arbejde.

Tidsplan:

Inden 10. marts – købe materialer ind, samt fundet nok info, materiale og ideer til projektet.

Inden 10. april – lave 1. billed med effekter med evt købt/lånt stencil

Inden 10. maj – Lave egen stencils

Inden 11. Juni – Billed færdig med egen stencil


torsdag den 12. januar 2012

Opfølgning på lampeprojekt

Så har jeg været i gang med at lave lamper og lampeskærme om...

Den store af disse lamper har fået et lag grunder som hæmmer den nicotin-gule farve at skinne igennem. Derefter har den fået en gang blank sølv spraymaling både indvendigt og udvendigt.
I det at bruge spraymaling med en borger, skal man gøre sig nogle overvejelser om hvor det er muligt samt mindst sundhedsskadeligt. - Da årstiden ikke er optimal for at gøre det udenfor pga. regn, blæst eller frost, skal man finde et sted indendørs... Jeg tog ud til mine forældres værksted, men måtte erkende at luften og lugten blev for stærk og usund efter noget tid... Derfor måtte jeg flytte ud i laden med projektet.



Jeg er blevet rigtig glad for resultatet, da jeg synes at skærmen er blevet super flot. Jeg har endnu ikke besluttet mig for om jeg skal lave et lille hul i toppen og føre en farvet stofledning igennem så det bliver en loftslampe, eller om jeg igen skal på loppejagt efter en gulvlampe, som jeg højst sansynligt også vil spraymale :)



Den næste lampeskærm jeg har forsøgt mig med er den til højre...
Jeg har valgt samme procedure som den ovenstående og derefter valgt at prøve mig frem med stoffarve. Jeg prøvede forskellige metoder med at klippe/skære bogstaver ud i selvklæbende papir og almindelig karton - uden at noget af det blev rigtig godt. Jeg må konstatere at den vagle lampeskærm ikke er helt optimal til at påføre stoffarve pga. blonderne.


Efter dette resultat, valgte jeg at male bogstaverne i hånden, hvilket var lettest.


Derefter farvelagde jeg hele stykket samt den anden side




Hmm ingen tvivl om at det er på forsøgsbasis.. langt de fleste vil synes at den er rædselsfuld, men jeg synes nu at selve konceptet med at male en romantisk skærm op i pangfarver er lidt skægt/kitcsh... dertil ville jeg gerne finde en passende lampefod og male den op i evt pink :)

En af mine andre knap så vovede projekter er denne... Glemte desværre at lave et før billede,.. så kan fortælle at den var i messingfarve... den fik også lige en tur med sort spray - og wupti - en lampe til stuen som jeg er rigtig glad for :)


Til Mia-Majas værelse  har jeg lavet en lille sengelampe som også var i messing. Den spraymalede jeg hvid og satte en sød mint farved romantisk skærm på - begge dele fra genbrug.


På hendes sminkebord har jeg sat en lampefod fra genbrug som jeg synes var fin i træet, og sat en lampeskærm på fra bilka.





torsdag den 5. januar 2012

Land Art


Til min biotopopgave 4 har jeg valgt at arbejde med det æstetiske. Inde på undervisningsbloggen faldt jeg over begrebet Land Art, som jeg ikke viste hvad var. Efter at have søgt lidt på det fandt jeg en definition at begrebet af den førende Land Art historiker:G. Tiberghien ( professor ved Les Beaux Arts, Paris)


"Land art er en kunstnerisk udfoldelse uden for galleri- og museumsverdenen, der anvender naturen som materiale eller landskabet som overflade eller rum til at indskrive og præsentere dens værker" - Dertil fandt jeg denne site som uddyber Land Art både i teori og praksis med tilhørende flotte billeder.


Det gik op for mig at jeg har set masser af Land Art og at det slet ikke er noget nyt fænomen. Tværtimod, er det tilgængelig kunst for alle... Og derfor bliver det relevandt i det pædagogiske arbejde både på lavt og højt plan.

Jeg skyndte mig ned på biotopen da solen kom frem på trods af orkanstyrke( næsten:) og i løbet i en halv time fik jeg dette resultat:

Trappen ned til stranden er æstitisk og smuk i sig selv

Mit udgangspunkt var at lave noget som en børn i børnehavealderen vil kunne formå.
Derfor fandt jeg nogle enkelte hvide sten og satte op på en af de store sten...



Derefter fandt jeg nogle store blåmuslingeskaller som var skyllet op på stranden. Dem lagde jeg i det uberørte sand som et hjerte - et symbol som alle børn kender - her er der kun fantasien der sætter grænser, både med symboler og fundne naturmaterialer. 





Til sidst kom jeg på at lave et simpelt ansigt ud af to sten som i forvejen lå i sandet, muslingeskaller til næse og mund. Til håret kunne jeg bruge nyopskyllet tang/græs. Dette ville være en sjov lille opgave for børnehave børn at finde de forskellige materialer og derefter sammensætte dem  så det bliver et familiemedlem, dyr eller andre ting. Billederne kan forstørres og hænges op i børnehaven eller laves til postkort, gaver m.m.